Search site
Cymraeg

Slow Stream Units and Swansea Building Control

Interserve Project Services Ltd was appointed under the Welsh Health Estates Framework; Design for Life, to develop a new and inspiring Healthcare delivery model for Mental Health patients for Abertawe Bro Morganwg University Local Health Board.

Slow Stream Unit
Slow Stream Unit
Outside the building
Slow Stream Unit
Energy centre
Kitchen
Slow Stream Unit
Slow Stream Unit
Outside the building
Slow Stream Unit
Energy centre
Kitchen

The brief was to design modern 21st century healthcare accommodation for up to 27 patients, without the institutional look.  From the outset this new model of residential care, for patients between the ages of 25 - 55 years, broke the mould. Up to 8 patients would reside in the dwelling units with distance support, care and supervision. A further 18 patients would reside in the Slow Stream unit with full-time supervision.

The client brief for the scheme challenged both the traditional clinical and regulatory requirements usually expected of a healthcare facility. Continuous communication with ABMU allowed a scheme to be developed, which deviated from the prescriptive HTM design codes and sometimes balanced lesser standards of passive fire protection with greater active fire management systems.

The level of acoustic detailing and attention to detail produced a building with partition walls between bedrooms and corridors which were rated as 56 dB Reduction, offering a peaceful and calm environment for the residents.

The ambitious 40-week construction period, was achieved through detailed planning and scheduling. The timescale dictated a re-think of the traditional construction to that of a timber frame structure. This provided a rapid enclosure of the envelope which allowed an early commencement of the services installation, acoustic and fire rated partitions, finishes and ultimately early services commissioning, NHS witnesses and staff training.

The services for the three units were supplied by a newly constructed Energy Centre, which included the addition of a CHP unit constructed as part of the contract works for RMHSS 1, and would also serve future development phases on the hospital campus.

The efficiency of the energy centre, together with robust detailing and steadfast attention to construction details resulted in an air tightness rate 2.6 M3/ M2, which together with significantly enhanced fabric insulation, delivered a completed scheme which bettered ADL2a requirements for CO2 emissions by 40% improvement than current regulatory standards. The bedsit accommodation, stepdown and slow stream accommodation achieved an average of 4.5m3/(h.m2) at 50 pa's.

Powered by GOSS iCM